BIOGRAFIE
David van Bodegom (1978) is opgeleid als arts en historicus en werkt als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. Tevens is hij hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC en begeleidt hij verschillende promovendi op het gebied van gezond en vitaal verouderen, peercoaching, veroudering in internationaal perspectief, demografie van onze stijgende levensverwachting en de kosten van ouderenzorg.
Tijdens zijn studie geneeskunde aan Universiteit Leiden raakte David gefascineerd door het verouderingsproces. Na ontvangst van zijn artsenbul deed hij promotieonderzoek naar gezond verouderen bij de afdeling ouderengeneeskunde van het LUMC. In het noorden van Ghana verrichte David een grote cohortstudie naar het effect van de omgeving op het verouderingsproces. Ghanese ouderen leven in opvallend goede gezondheid – zonder diabetes en hart- en vaatziekten – als gevolg van een omgeving met veel lichaamsbeweging, gezonde voeding, een sterk sociaal netwerk, een goede nachtrust en weinig stress.
Over zijn tijd in Ghana schreef David de roman Nood breekt wet (2012, Prometheus), verder schrijft hij columns en korte verhalen. Na zijn artsexamen werkte David zeven jaar als vrijwilliger op de Kruispost in Amsterdam, waar hij spreekuur hield voor mensen die elders de zorg die ze nodig hadden niet konden vinden.
David heeft het tot zijn missie gemaakt om zijn bevindingen bij de Ghanese bevolking te vertalen in interventies voor onze moderne omgeving. Hoewel hij is opgeleid als arts, heeft hij de spreekkamer verlaten in de overtuiging dat de publieke omgeving de sleutel is tot gezonde veroudering. Hij doet onderzoek hoe onze omgeving ons kan verleiden om in ons alledaagse gedrag onbewust gezondere keuzes te maken. Hij is de oprichter van de Vitality Club en onderzoekt hierin hoe ouderen elkaar kunnen coachen om gezond te blijven (peer coaching).
Samen met Rudi Westendorp schreef hij de bestseller Oud worden in de praktijk (2015, Atlas Contact) waarin hij handvatten geeft om zelf met je omgeving te experimenteren zodat deze omgeving je onbewust verleidt tot een gezondere routine.
In 2018 verscheen zijn boek Ontpillen (2018, Atlas Contact) waarin hij laat zien hoe je met kleine slimme aanpassingen in je dagelijkse routine veel langer gezond kunt blijven, met veel minder pillen.